HEDDAs arkitekt i NRK-portrett

separator
Arkitekten bak HEDDA har vært toneangivende i norsk hyttebygging i over 50 år. Nå kan du møte Jon Haug i høstens sesong av "Arkitektens Hjem" på NRK.
  • Aktuelt

Helt siden studiedagene har arkitekt Jon Haug vært opptatt av hvordan vi bygger hytter i den norske fjellheimen. NRK har viet en episode av “Arkitektens Hjem” til vår egen husarkitekt. Fra sitt barndoms paradis i Hedalsfjellet merket han seg hvordan hytter ble bygget og fargesatt uten respekt for naturen og omgivelsene. Den hvite flaggstangen på familiens hytte fra 1929 malte han brun så den ikke skulle skille seg ut i skogen – før han kort tid senere saget den ned. Hans filosofi er at hytter og menneskelig aktivitet skal innordne seg og ikke være skjemmende i naturlandskapet.

Stev om stav og stolpe

Det var mens han arbeidet hos Lund & Slaatto arkitekter at lidenskapen for hytter virkelig materialiserte seg. På slutten av 60-tallet ble arkitektkontoret premiert i en konkurranse utlyst av Ål kommune for sitt hyttebidrag “Stev om stav og stolpe” som Haug senere utviklet til byggesystemet Ålhytta. Opp gjennom årene ble det oppført et stort antall ålhytter, både som hytter og eneboliger.

Hedda blir født

Fabrikken i Hedalen som i dag leverer Hedda-hytter produserte opprinnelig Bete Beitski-hytter på lisens, en hytte tegnet av Turid Håland. Mot slutten av 80-tallet ønsket de å utvikle sin egen systemhytte, og engasjerte Jon Haug for utvikle hytta vi i dag kjenner som HEDDA. Haug tok med seg sine erfaringer fra Ålhytta og utviklet et moderne og fleksibelt byggesystem for hytter, med høy arkitektonisk verdi og forankring i norske byggetradisjoner.

Se portrettet av Jon Haug i Arkitektens Hjem her.