Med høye strømpriser og behov for energisparing er solcelleanlegg på hyttetaket en spennende tanke. Kan hytta ha et nullforbruk når den ikke er bruk, og kan vi få det til estetisk akseptabelt og teknisk funksjonelt?
Solcellepanel har i mange år blitt brukt som energikilde til lys, og andre lite energikrevende 12V-installasjoner på hytter uten strøm. Panelet lader et batteri over tid når hytta ikke er i bruk, og batteriet kan brukes med forsiktighet mens man er på hytta. Solcellepanelene topper batteriet til neste besøk.
Dette er en vanlig installasjon på hytter uten strøm. Men selv for nye hytter, som nå stort sett bygges med innlagt strøm, kan solceller allikevel være et godt tilskudd til energiforsyningen.
Teknologien for solcellepaneler har utviklet seg og vi ser stadig oftere paneler på taket på industribygg og bolighus. Først og fremst som kilde til gratis strøm, men også for levering av overskuddsstrøm tilbake til strømnettet for salg.
Selv om generell bruk av hyttene i antall døgn per år har økt, er de aller fleste hyttene ikke i bruk over lang perioder. Systemer for å senke temperaturen og minske energiforbruket når hytta ikke er i bruk finnes, men hva skal til for å få hytta til å ha et null-forbruk i gjennomsnitt når vi ikke er der?
Et solcellepanel på taket er først og fremst tenkt for å dekke eget forbruk. Men overskuddsstrøm kan også selges ut igjen i strømnettet – spesielt når vi ikke er på hytta og forbruket på et minimum. Så er spørsmålet hvordan det funger å installere solceller på hyttetaket. Er det funksjonelt med tanke på snø? Kan vi gjøre det estetisk akseptabelt? Hva med styring og overvåking som optimaliserer systemet?
For å få svar, måtte vi bare prøve.
Hedda Hytter valgte å bygge en hytte i egen regi, og deretter selge den til en kunde med interesse for installasjonen. Vi valgte en HEDVIG-modell med 30-graders takvinkel på en tomt på Robølshøvda hyttegrend mellom Fagernes og Beitostølen i Valdres. Tomten muliggjorde en plassering med langsiden mot syd, noe som ga optimal soleksponering for panelene. 12 panel fra Miljøtak (REC) ble nedfelt i tretaket vi bruker som standard på våre hytter. Tre solcellepaneler ble lagt etter hverandre fra møne til takskjegg. Allerede nå ser vi at snø sklir lett av panelene selv om snøen ligger på taket ved siden av, noe som gir god strømproduksjon selv i vinterhalvåret.
Ble det estetisk akseptabelt? Dere får bedømme selv ut fra bildene – men vi er veldig fornøyd.
Hytta er solgt til en familie som overtar i slutten av mai. Vi har avtale om å følge hytta ett år fremover for å se om vi når målet med et gjennomsnittlig nullforbruk når hytta ikke er i bruk.
Gjennom dette prosjektet utvikler vi nå en pakkeløsning for energismarte hytter. Det er opp til hytteeier å velge et slikt system, men vi sørger for at alt ligger til rette. Med ferdige trekkerør fra sikringsskap til tak som standard, er alle våre nye hytter forberedt for ettermontering.
Utover MIljøtak som leverandør av panelene, og et godt samarbeid med Brumunddal Elektro på el-installasjon, valgte vi Sikom som samarbeidspartner på styring av hytta. Nedenfor presenterer de betraktninger rundt sine bidrag.
Miljøtak
Miljøtak as leverer solcelleanlegg til hytter med tre og torvtak. Mijøtak er glad for at vi i samarbeid med Hedda Hytter har laget til en løsning for tretak. Sammen har vi hatt fokus på at solcellene skal integreres så sømløst som mulig på taket, og dermed gi hytta et godt estetisk uttrykk.
Miljøtak benytter microinvertere som blir montert under solcellepanelene. Dermed unngår man å beslaglegge areal inne i hytta for installasjoner. Løsningen gir også mulighet for detaljert oversikt over produksjon for hvert enkelt panel. Hvert enkelt panel vil også produsere uavhengig om de andre panelene skulle være skjermet. Dette vil kunne øke produksjonen med åtte til 10 prosent i året.
Sikom
Vi i Sikom er med på dette prosjektet fordi vi har stor tro på at hytter kan være en ressurs gjennom å produsere sin egen energi. Vi leverer en smart Ring Hytta Varm-løsning som lar eierne reise til ferdig oppvarmet hytte. Men ikke bare er hytta varm når de kommer, den er også styrt til å varme opp når timesprisen på strøm er rimeligst. Dermed styres oppvarmingen slik at man unngår topper i forbruket. Denne løsningen er integrert med strømmåleren og solcellene på taket.
Se alle artikler